"Selo prokletih" / "Svjedok nevinih"; Elisabeth Herrmann, Znanje

"Selo prokletih" /"Svjedok nevinih"; Elisabeth Herrmann, Znanje;
osvrt by Morana M.
(Y)
Svi mi imamo neke autore čije nam je ime preporuka dobrog romana. Tako su neki od mojih omiljenih, suvremenih autora (u žanru krimi/triler) Patricia Cornwell, Tess Geritssen, Lars Kepler, Kathy Reichs pa njihove knjige uzimam bez puno razmišljanja jer znam da će mi sigurno svidjeti, naravno, neke više ...neke manje.
A sada na tu "listu" dodajem i Elisabeth Herrmann suvremenu, njemačku, spisateljicu trilera koja me osvojila već Selom prokletih, a taj se dojam dodatno učvrstio i uz knjigu "Svjedok nevinih" za koju je autorica 2012.god. dobila prestižnu nagradu Deutscher Krimi Preis i po kojoj je snimljen, istimeni film.
I druga djela ove autorice doživjela su svoje, uspješne ekranizacije.
U obje knjige Elisabeth odlično povezuje prošle i sadašnje događaje, a njezini likovi pokušavaju "normalno" funkcionirati u svijetu u kojem im se, neočekivani pojavljuju "duhovi prošlosti" u svom najkrvavijem obliku. A znamo da, ma koliko se trudili, ne možemo pobijeći od svoje prošlosti jer upravo je ona ono što nas, u velikoj mjeri, određuje.
SELO PROKLETIH
Ovaj roman od samog početka zaokuplja pažnju čitaoca jer počinje brutalnim ubojstvom u zološkom vrtu gdje su čovjeka rastrgale divlje svinje. Vrlo brzo, za taj je zločin optužena Charlie Rubin, djelatnica zološkog vrta no mlada policajka, Sanela Beara uviđa da ovo nije tako jednostavan slučaj te započinje svoju istragu.
I psiholog koji radi na psihičkoj procjeni optužene, sumnja u njezinu krivnju te se također dublje angažira u cijeli slučaj. I tako, malo po malo, počinje se odmotavati klupko prošlosti koji nas vodi u selo Charlieina djetinjstva- Selo prokletih gdje se otkrivaju neke nezamislive opačine i radnje zbog kojih je selo, gotovo, izumrlo, a oni stanovnici koji su, ipak, uspijeli pobjeći, poput Charlie i njezine sestre, žive svoje živote, "oštećeni" sjećanjima iz djetinjstva protiv kojih se bore, svatko na svoj način više ili manje uspješno.
Ovo je roman koji ostavlja dubok dojam na čitaoca dok, kroz radnju, sudjeluje u svim okrutnostima koje su se događale žiteljima sela; autorica je odlično dočarala atmosferu užasa, i sa svakom novom stranicom sve nas više iznenađuje i šokira dok se rasplet bliži kraju. A rasplet je zaista neočekivan, to me posebno oduševilo kod ovog romana jer čitam, zaista puno knjiga ovog žanra. Čista petica i velika preporuka!
SVJEDOK NEVINIH
I ovom romanu, kao što sam spomenula na početku, bavimo se nekim događajima iz prošlosti glavnih likova, ali ovo nije samo krimi roman već imamo i jako komponentu špijunskog romana.
Krvavi događaji koje pratimo usko su povezani sa jednim dijelom njemačke povijesti, točnije podjele na Istočnu i Zapadnu Njemačku. Tako da se ovdje susrećemo sa tajnim službama, špijunim i svim onim elementima koji su uveliko određivali živote ljudi ispred i iza Željezne zavjese.
Pratimo priču Judith Kepler koja je "cleaner" tj. čistač mjesta zločina. Na jednom od svojih poslova, u stanu gdje je ubijena žena, Judith otkriva neke poveznice sa svojom prošlošću o kojoj ne zna gotovo ništa, budući da je dijete iz doma. Njezino istraživanje ubrzo budi neke jako moćne ljude, na čelu sa službom sigurnosti te se ubrzo počinju nizati ubojstva i otkrivati tajne. Judith u otkrivanju istine pomaže Qirin Kaiserlay i sam nekada pripadnik tajnih službi, stoga čovjek koji je poprilično dobro upoznat sa nekadašnjim metodama i pričom iz Judithine prošlosti.
I u ovom romanu ne nedostaje napetosti, akcije i odličnih obrata i zapleta kroz koje nas autorica snalažljivo vodi svojim odličnim pripovjedačkim umijećem. Posebna preporuka ljubiteljima špijunskih priča, naravno, ovdje s krimi elementima.
I zbog svega toga, s nestrpljenjem očekujem neki novi naslov Elizabeth Herrmann jer mi je, s ove dvije knjige, pokazala da je pravi majstor žanra, a njezine se knjige ne gube u moru sličnih priča već su me, zbog načina na koji su pisane, ostavile pod dubokim dojmom tako da ću ih pamtiti još dugo nakom čitanja.

Primjedbe