“Čitateljica u potrazi za sretnim završetkom” Katarina Bivald

“Čitateljica u potrazi za sretnim završetkom” Katarina Bivald, Profil
 
 Ovo je jako lijepa priča koja se lako i sa zanimanjem čita; jedna od onih kakve bi trebali češće čitati jer nas, makar na kratko vrijeme, udaljuju od svakodnevice i problema, a to nam, zasigurno svima ponekad treba.
Ova knjiga posebno će zagrijati srca pasioniranim čitateljima jer će se prepoznati u mnogim citatima, razmišljanjima glavne junakinje; također će uživati i u atmosferi budući da se veliki dio radnje odvija upravi u knjižari.
A cijela priča počinje tako što su se dvije ljubiteljice knjiga, sa različitih strana svijeta ( Sara, 28.god. iz Švedske i starija Amy iz Amerike) prepoznale i komuniciraju putem pisama o, naravno, knjigama. Sara prihvaća poziv prijateljice i putuje u mali, američki gradić Broken Wheel koji broji svega 637 stanovnika. Nažalost, tijekom Sarina putovanja, Amy premine te se ona nađe, na 3 mjeseca, sama u nepoznatom gradiću među stanovnicima totalno nenaviklim na turiste. Ipak, Sara ima tu prednost što ih poznaje preko Amynih pisama.
A kroz knjigu i mi upoznajemo osebujne likove koji nastanjuju Broken Wheel i njihove životne priče. Neću vam prepričavati kako se Sara snašla u toj situaciji, samo ću pripomenuti da je vrlo brzo uvidjela da gradiću Broken Wheel, kao i njegovim (“slomljenim”) stanovnicima treba pomoć pa je napravila ono u čemu se najbolje snalazi- otvorila knjižaru. I tada se, malo po malo, uz Sarinu ljubav prema knjigama, uz ljubav žitelja gradića prema Sari i njezinoj knjižari , stvari počinju popravljati i, uz nezaobilazne, peripretije idu ka svome sretnom završetku.
U knjizi se spominju razna književna djela i pisci, a također, kao što sam navela na početku, ima i lijepih citata, pa ću, za kraj navesti jedan s kojim se slažem u potpunosti:
“Postoji čitatelj za svaku knjigu. I knjiga za svakog čitatelja.”
Probajte, možda je baš ovo knjiga za vas! :)

Morana Mazor

Primjedbe