"Delikatnost", David Foenkinos


"Delikatnost", David Foenkinos, Vuković & Runjić
Prekrasna jedna knjiga... O životu, ljubavi, gubitku, samoći, postupcima koje ne možemo objasniti, ponovnom pronalaženju sreće.. i svim tim situacijama s kojima se mnogi možemo poistovjetiti. Uz samo priču, naravno, jako mi se sviđa način na koji je knjiga pisana...lako čitljivo, kratke rečenice, protkano inteligentnim humorom i zanimljivim opaskama.
Također ima genijalnih citata; npr. (razmišljanje nakon jednog odličnog izlaska): "Kada je legao u krevet, znao je da neće moći zaspati: kako krenuti put snova kada smo ih tek napustili?".
U knjizi pratimo Nathalie, zgodnu, mladu Parižanku koja susreće Francoisa za kojeg se ubrzo udaje te oni proživljavaju nekoliko prekrasnih godina zajedno...Nažalost, dolazi do nesreće u kojoj Nathalie gubi muža; sve se mijenja u trenu i život joj postaje niz rutinskih postupaka. A onda se pojavljuje Markus, neugledni Šveđanin i njezin kolega s posla...malo po malo, Nathalie se "budi" iz svoje rutine i počinje ponovno osjećati život. Ovako kratko ispričana, radnja možda zvuči kao nešto viđeno više puta..ok, tema i nije nova, ali način na koji je Foenkinos ovo ispričao je ono što ovoj knjizi daje vrijednost (roman je dobio čak devet književnih nagrada i prodan je u 3 mil. primjeraka!). Snimljen je i istoimeni film, koji je odličan; u francuskoj produkciji sa, meni omiljenom, Audrey Tatou u ulozi Nathalie. Pročitajte (ako niste) pa pogledajte film...tim redom.. ;)

Morana Mazor

Primjedbe