"Bračni zaplet", Jeffrey Eugenides;

"Bračni zaplet", Jeffrey Eugenides; v.b.z.
Ako volite Eugenidesa, voljeti ćete i Bračni zaplet.. Eugenides je mene osvojio svojom knjigom Srednji spol (za koji je dobio Pulitzera 2003.god.).
Ali, ako ga još i niste čitali, svakako biste trebali.
Iako naziv Bračni zaplet navodi na ljubavne zavrzlame, ovaj je roman puno, puno više..I sam naziv se, u stvari odnosi na temu "bračnog zapleta" kojeg književnice poput Jane Austen ili George Eliot stavljaju u središte velikih britanskih romana (koje svi volimo!!), a o kojem svoj diplomski rad piše Madeleine, studentica književnosti i glavna junakinja.
Uz Madeleine, pratimo i dva muškarca u njezinom životu Mitchella i Leonarda te njihove životne priče; svi oni završavaju fakultete i pokušavaju naći svoje mjesto u životu tj. "svijetu odraslih".
Kao i u Srednjem spolu, gdje se Eugenides bavi specifičnim genom zbog kojeg se osoba rodi kao hermafrodit; i u Bračnom zapletu prisutan je taj "medicinski aspekt" samo ovdje je riječ o maničnoj depresiji i posljedicama te bolesti (osim na samog bolesnika) i na ljude koji ga vole i okružuju.
Npr. "Tko ste vi uopće?"
"Tek netko tko iz osobnog iskustva zna kako može biti privlačno misliti da drugoga možemo spasiti time što ga volimo."
Osim odlično razrađene priče i dojmljivih likova, u knjizi se svako toliko spominju razni književni periodi, knjige, pisci, ljubav prema knjigama..što mi je odlično, a sigurno bi bilo i svim drugim pasioniranim čitaocima.
Evo na šta mislim: " Madeleine bi često odlutala u biblioteku s policama koje nije mogla doseći....-veličanstveno prisustvo svih tih riječi koje čekaju da ih netko pročita, ostavljalo ju je bez daha. Znala je i po sat vremena pregledavati hrptove knjiga."
Prepoznajemo se ovdje, zar ne? ;)

Morana Mazor

Primjedbe