"Gospođa Hemingway", Paula McLain

           "Gospođa Hemingway", Paula McLain, Lumen; osvrt by Morana M.

Uz to što je većina nas knjigoljubaca upoznata sa djelima Ernesta Hemingwaya, isto tako znamo i ponešto o njegovom burnom životu.. Poznato je da je bio avanturist, ribar, lovac, da se borio u Španjolskom građanskog ratu, uživao u borbama s bikovima, volio žene, cigare..ukratko bio hednost, živio život "punim plućima" te je većinu svojih djela pisao prema vlastitom iskustvu.
Ali, kako je to izgledalo u početku, dok ...je mladi Ernest tek kretao u gore spomenuti život, pokušavao napisati svoj prvi roman i borio se za preživljavanje, u ovom nam je romanu to opisano iz perspektive Hadely Richardson, prve gđe. Hemingway (od ukupno četiri - zakonite wink emotikon )
Radnja se zbiva u Parizu '20god. gdje Ernest dolazi, sa svojom mladom suprugom, kao dopisnik Toronto Stara. Žive skromno, u mizernom stanu, ali, ovdje upoznaje i druži se sa umjetnicima kao što su James Joyce, Ezra Pond, F. Scott Sitzgerald (koje u to doba objavio roman "Veliki Gatsby), Pablo Picassa i mnogi druge.
Između ostalog, opisani su i izleti supružnika Hemingway u Pamplonu gdje Ernesta oduševljavaju borbe s bikovima, te on tada počinje raditi na svom prvom romanu "Sunce se ponovo rađa" (u kojem također spominje ljude i okruženje svog tadašnjeg života).
Njegova želja za slavom, turbulentna zbivanja oko njega, dovode Ernesta, do velikih promjena raspoloženja kao i do uspona i padovima u poslovnom životu; upravo tada veliku podršku, utjehu i "glas razuma" nalazi u tihoj i samozatajnoj Hadley.
Međutim, taj intenzivni pariški život, zabave, lijepe žene...polako počinju negativno utjecati na zaljubljene supružnike.. Njihova viđenja braka, vjernosti i monogamije poprilično su uzdrmana.
Mislim da sam vam dosta rekla kako bi dobili ideju o ovoj odličnoj knjizi, jer čita se "u jednom dahu".. Uvede vas na čarobnu parišku pozornicu početka 20.st, među umjetničko društvo, zabave i šampanjac, a s time u pozadini, pratite priču o velikoj ljubavi, boli i izdaji..
Ljubav je zaista bila velika, jer, pročitala sam negdje da je Ernest Hemingway, pred sam kraj života o svojoj prvoj supruzi napisao sljedeće: "Volio bih da sam umro prije nego što sam zavolio ikoga osim nje.”
Uživajte!



Primjedbe