"Časnik za vjenčanja", Anthony Capella

"Časnik za vjenčanja", Anthony Capella; ALGORITAM

Nazvala me mama prije par minuta da me pita "Koja je ono super knjiga o Italiji" koju sam joj svojevremeno dala da čita, a sada bi ona istu preporučila prijateljici..
I tako me podsjetila na ovu krasnu knjižicu... Nije ona baš nova, možda ste je već i čitali, ali, pretpostavljam da ima i onih koji nisu..
...
Dakle, ako volite Italiju ( i sve ono što vam odmah pada na pamet uz spomen te zemlje; hrana, vino, ljubav, muzika...ukratko -dolce vita) onda je ovo sigurno knjiga koja će vam se dopasti.
Radnja se odvija u Napulju krajem 2.svj. rata u koji dolazi mladi britanski časnik James Gould (on je pak sve ono što vam padne na pamet uz spomen Engleza; hladan, umjeren, "sve po pravilima" i sl.); a dotični dolazi da bi vršio dužnost Časnika za vjenčanja.
Budući da u gradu vlada siromaštvo, mnoge se djevojke bave prostitucijom, ali izlaz nalaze u ženidbi sa američkim i britanskim časnicima, za što im, naravno treba dozvola... I tu stupa na scenu "Časnik za vjenčanja" koji mora izdavati (ili ne) dozvole tj. provjeravati da li se određeni talijansko- britanski par uzima iz "pravih" razloga ili samo radi dokumentacije..
I tako počinje "borba" ispravnog i odlučnog Jamesa sa lokalnim stanovništvom...
Naravno, kako se radnja odvija, James sve više počinje shvaćati mentalitet temperamentih južnjaka, upoznavati čari talijanske kuhinje uz svoju spretnu kuharicu Liviju (u romanu se svako toliko navodi neki recept ili neki dobar kulinarski trik..) i "popuštati" svoju britansku stegu..
Ali, da ne otkrivam previše, roman je zaista jako dobar. Lagano i zabavno štivo koje savršeno paše za tople, opuštajuće ljetne dane koji su pred nama.

Primjedbe