"Kuća Abecede", Jussi Adler-Olsen

"Kuća abecede", J. Adler- Olsen; Znanje

Osvrt by @Morana M.   
Još jedan vrhunski uradak odličnog, danskog autora J.A. Olsena!
Iako se radnja ovog izvrsnog i vrlo potresnog psihiloškog trilera događa u okrutnim vremenima 2. svjetskog rata ( i nešto nakon njega), ovo nije ratni roman, što i sam autor naglašava u pogovoru.
Ovo je jaka, ljudska priča o prijateljstvu, odanosti, izdaji, osveti i ostalim među...ljudskim odnosima koji se mogu dogoditi u bilo kojem vremenu.
Ali, budući da u izvanrednim situacijama, poput rata, neke ljudske osobine puno lakše i brže izlaze na površinu, Jussi Adler Oslen odlučuje ovu priču smjestiti u okrilje ratnih stradanja; točnije u psihijatrijsku ustanovu za pripadnike elitnih SS postojbi, koju bolničari i pacijenitma nazivaju "Kućom abecede" zbog, naizgled, nejasnih kombinacija slova i brojki kojima je svaki pacijent označen.
U Kući abecede, nakon pada njihova zrakoplova, skrivaju se i dvojica engleskih pilota Bryan i James, prijatelji još iz djetinjstva. Glume mentalno oboljele njemačke časnike i čekaju priliku za bijeg. Ipak, oni nisu jedini simulatni među bolesnicima te im boravak u bolnici, uz jake lijekove i elektrošokove, dodatno otežavaju i ostali pacijenti na nadasve brutalne i nehumane načine (ipak se radi o SS časnicima koji su profesionalni mučitelji i ubojice te u tome nalaze i osobnu satisfakciju).
Jussi Adler- Olsen sin je psihijatra i jako je dobro upoznat sa nekadašnjim psihijatrijskim sustavom i metodama liječenja duševnih bolesnika. U vrijeme nacističke Njemačke te su metoda imale još dodatne, okrutne komponente, a često su se takve osobe jednostavno eliminirale.
Dakle, takvo je okruženje u kojem upoznajemo glavne protagoniste ovog napetog romana, a upravo će njihovi tadašnji postupci trajno obilježiti tijekove njihovih života nakon rata.
Neću vam otkrivati sudbine likova romana, ali pripremite se na puno obrata, brutalnosti, nepravdi, neočekivanih raspleta i svih ostalih elemenata koji čine kvalitetno čitalačko štivo.
Ovo je roman koji dopire u samu srž naše ljudskosti; nakon čitanja ostati ćete potreseni...pod dubokim dojmom i sigurno ćete ga jako, jako dugo pamtiti. Znam da ja hoću!

Primjedbe