Uz knjigu je toplije- prijedlozi za zimsko čitanje 2016/17


UZ KNJIGU JE TOPLIJE- PRIJEDLOZI ZA ZIMSKO ČITANJE 2016/17
Zima nam je, evo, i službeno stigla! Naravno da mi, pasionirani knjigoljupci, čitamo tijekom cijele godine tj. kroz sva godišnja doba, ali ima neka “tajna veza” između zime i knjiga... Onaj savršeni ugođaj kada je vani hladno, kiša ili snijeg, a mi u toplini doma, pod dekicom, uz neki topli napitak uživamo u čarobnim svjetovima, udubljeni u stranice neke dobre knjige. Sigurna sam da svi znate o čemu pričam... ;)
Pa smo vam tako, za “zimsko čitanje” odlučili predložiti nekoliko naslova koji su, na ovaj ili onaj način, vezani upravo na zimu, snijeg, led, ali i Božić i blagdane jer je upravo to, mnogima, najomiljenije razdoblje ovog godišnjeg doba, ako ne i godine.
Odabrali smo od svega po malo; pa tako na listi ima i starijih i novijih naslova, raznih žanrova, knjiga za velike i male i nadamo se da će svatko uspjeti pronaći nešto za sebe.

Evo ukratko i o naslovima koje vam predlažemo; za one najmanje, imamo kultnu bajku “Snježna kraljica” (u prekrasnom izdanju “Znanja”), zatim popularnog Grega (čije avanture, u izdanju Algoritma pratimo već u nekoliko knjiga) ovaj puta u priči “Gregov dnevnik, Snježna groznica “ te, nezaobilazni i sigurna sam, svima nama jako drag Mato Lovrak i njegov “Vlak u snijegu”.

Osim Gregovog dnevnika, a za one koji baš nisu veliki ljubitelji blagdanskog razdoblja, imamo algoritmovu uspješnicu “Kako preskočiti Božić”, Johna Grishama koja ima i odličnu, istoimenu, filmsku adaptaciju. Ipak, usprkos naslovu i ovo je jedna vrlo zabavna, topla, obiteljska priča. Preporuka i za knjigu i za film! Još jedno djelo koje na, pomalo ironičan način progovara o Božiću i svemu oko njega, postavljajući pitanja “Čemu sva to božićna strka?” i “Gdje je nestao mir u srcima?” je i slikovnica za odrasle “U pomoć, Djed božićnjak se vraća”, francuskog filozofa Pascala Brucknera, također u izdanju Algoritma.

Fokus na hit ima tri odlična naslova za ovo, naše zimsko čitanje, a to su, novitet “Pada snijeg” u kojem se nalaze tri isprepletene priče o čaroliji blagdana i poljupcima pod snijegom (autori: J. Green, M. Johnson i L. Myracle ) kao i dva izvrsna trilera megapopularnog Jo Nesba “Krv na snijegu” i “Snjegović”. Uz ove ćete trilere, garantirano, zaboraviti i na zimu i na hladnoću i na loše vrijeme sve dok, u “Snjegoviću”, pratite Harryja Holea u njegovoj istrazi ili, u “Krvi na snijegu” plaćenog ubojicu Olava Johansena (koji je “pozitivno negativan tip” što bi rekao Balašević), a čija se priča odvija upravo u dane prije Boćića, u Oslu.

Kada već spominjemo skandinavske trilere, na listi nam je prisutan još jedan novi triler, švedske autorice Ase Larsson, Prolivena krv, u izdanju Naklade Ljevak. Asa Larsson osvojila nas je svojim prvijencem “Sunčeva oluja”, pa tako vjerujemo da ćemo i Provilenu krv s užitkom čitati. Da malo “razbijemo” ovo krvoproliće, spomenuti ću sada još jednu prigodnu knjigu istog izdavača, a to je “Anđeoska poruka nade” (božićno izdanje), irske mističarke, Lorne Bryne u kojoj ona prenosi anđeoske poruke o nadi (koja i nemoguće čini mogućim), a takve bi nam stvari, u ovom (teškom) vremenu u kojem živima, svima mogle dobro doći.
Na Zimskoj nam je listi i jedan stariji naslov, “Božićni pulover” Glenna Becka, jedna prava, obiteljska, božićna priča koja nas podsjeća na bezuvjetnu ljubav naših najbližih koje često znamo povrijediti, a ponekad to prekasno shvatimo.

“Buybook” je na ovoj Zimskoj listi zastupljen romanom “Snijeg”, poznatog Orhana Pamuka koji je najistaknutiji, suvremeni turski romanopisac. U ovom romanu autor se bavi turskim političkim životom devedesetih godina, a radnja se odvije tijekom tri hladna, zimska dana. Za ovaj je roman Pamuk dobio Nobelovu nagradu za književnost 2006.god.

VBZ nam je vrlo “plodonosan” kada smo kod tematike zastupljene na ovoj listi, pa tako kod njih nalazimo na sljedeće naslove: “Najljepše božićne priče”, zbirku kratkih priča nekih kultnih pisaca kao što su Gogolj, Brecht, Jergović, Capote, Brlić-Mažuranić, Andersen Dostojevski i dr. Tu je i “Božićna potraga”, Julijane Matanović, a od Susanne Tamaro (jedne od troje najčitanijih talijanskih autora u svijetu) imamo roman “Velika jela”; vrlo posebnu knjigu za djecu i odrasle “o ljubavi, vjeri i životnoj hrabrosti”.
Osim ovih “blagdanskih” imamo i dva “zimska” naslova, a to je “Ledena princeza”, Camille Leckberg (jedne od vodećih švedskih autorica trilera) koju smo, vjerujem, mnogi već upoznali kao i zavoljeli njezinu glavnu junakinju, spisateljicu, Ericu Falck koja istražuje zločine u Fjallbacki, malom (ali, jako opasnom ;) ) selu na švedskoj obali. “Ledena princeza” prvi je u seriji trilera o Erici i zločinima u Fjallbacki koji imaju i svoju vrlo uspješnu, ekranizaciju.
Jedan od najljepših “zimskih” naslova svakako je i “Zimski zagrljaj” sarajevskog pisca Gorana Samardžića koji nam, u ovoj autobiografskoj, zbirci priča, na vrlo otvoren i hrabar način prezentira sebe i neke važne događaje u svom životu na relaciji Bg-Sa-Zg; piše o ratu, razvodu, zaljubljivanju, djeci, seksu, ali sve to vrlo direktno i bez uljepšavanja. Treba imati “petlje” (da se, jel, lijepo izrazim ;) ) za ovako se ogoljeti pred čitaocima.

Imamo i roman iz Naklade OceanMore, a to je jedan od njihovih noviteta, “Život djevojaka i žena”, kanadske nobelovke, Alice Munro. Za ovaj smo se roman odlučili iz razloga što se radnja odvija u bespućima (hladne) Kanade u kojima odrasta i promatra svijet oko sebe glavna junakinja, djevojčica Del Jordan.

Iz velikog opusu izdavačke kuće “Znanje” odabrali smo nov-novcat chick lit “Dar za sjećanje”, M. Hill koji je već od naslovnice pa preko sadržaja prava, opuštajuća, zimska priča za ove, blagdanske dane. Za ljubitelje trilera, tu je “Sablast u snijegu”, napeti triler Elisabeth Herrmann koji počinje upravo u snijegom prekrivenoj šumi.
Za mlađu populaciju čitatelja, na listi je YA “Bijela kao snijeg”, S. Simmuka, prvi dio trilogije “Snjeguljica”.
“Znanje” ima i dosta izvrsnih “zimskih” naslova koje smo već mnogi čitali i često spominjali, kao što su obiteljske priče “Ruska zima” D. Kalotay, “Zimski vrt” , K. Hannah, “Sašnjeka”, S. Montefiore i izvrsni “Grad lopva”, D. Bienhoffa.
Nadamo se da smo vam ovim prijedlozima barem malo pomogli u odabiru zimske literature ili vas, možda, podsjetili na neke drage knjige. Naravno da ima još puno, puno odličnih “zimskih” naslova i radnji obavijenih snijegom i ledom, ali bilo bi to previše za samo jednu “zimsku” listu.
Ipak, sigurni smo da će nam i ove zime, u hladnim noćima, srca i duše, grijati neke dobre knjige. Želimo vam svima ugodno čitanje!

(p.s. U prvom mjesecu ide velika zimska, nagradna igra u kojoj poklanjamo neke od spomenutih knjiga zato se nadamo da ste pažljivo čitali tekst.. ;) )

Primjedbe

Objavi komentar