Jo Nesbø - Spasitelj (Znanje)

U “Spasitelju“ Hole rješava problem pojavljivanja profesionalnog ubojice u Oslu, Malog Spasitelja, kojeg zadatak dovodi u povezanost s članovima Vojske spasa, jako utjecajne humanitarne organizacije na sjeveru Europe čije ustrojstvo počiva na kršćanskim moralnim vrijednostima. Ali kao da to nije dovoljno. Postoji još čitav niz upitnika iz prošlosti vezanih uz rješavanje problema u odjelu, a Hole je dodatno opterećen novim osobnim porazima. Nesbo je u “Spasitelja“ uključio širok krug likova, što priči daje na dinamici. Kao zanimljivost, spomenimo da je profesionalni ubojica po nacionalnosti Hrvat, a da bi riješio slučaj, Hole čak putuje i u Zagreb. Očito je da Nesbo, kao pisac, gaji određene simpatije prema Hrvatima, što je vidljivo na par odlično odrađenih ulomaka na temu poveznica s pričom o ratnim zbivanjima u Vukovaru. Nesbo je na pravi način upućen u to kako su stvari zapravo izgledale. Također, Nesbo u priči oko rupca, koji je zaštitni znak Malog Spasitelja, daje pravi povijesni pregled nastanka kravate (ili rupca) koji je stoljećima bio znak raspoznavanja Hrvata u mnogim bitkama, najčešće pod tuđim zastavama stranih vladara. Bravo za Nesba!

Za ovaj roman Nesbo je izjavio:
"Tijekom ljeta 2005. dovršio sam Spasitelja, na kojem sam radio više od dvije godine. Nadahnuće za roman došlo je s više strana: dijelom od Vojske spasa, dijelom od opsade Vukovara, dijelom od Plate – bivšeg okupljališta narkomana u Oslu koje više ne postoji. O Vojsci spasa nešto sam naučio sudjelujući na dobrotvornom projektu i koncertu. Priča o mladom plaćenom ubojici iz Hrvatske djelomično je utemeljena na potresnoj priči hrvatskog vojnika koju sam čuo u sklopu rada na publicističkom tekstu Glasovi s Balkana iz 1999."

"U jednoj prilici, jedan je pripadnik Vojske spasa upitao Holea:
“Jeste li vi kršćanin?“
Hole je odgovorio:
“Ne, ja sam detektiv. Vjerujem u dokaze.“"
Upravo su dokazi bili presudni da bi priča u “Spasitelju“ završila na tako trijumfalan način, potpuno neočekivano i van svih granica formalnosti koje se očekuju od jednog policijskog službenika, ali upravo to je Harry Hole…
Svakako nastavljam čitati Nesbove romane, a i vama isto to preporučam!:)


Primjedbe