KLASICI: "Božićna priča", Charles Dickesn


"Božićna priča", Charles Dickens
🎄
Ma koliko se knjiga napisalo na temu Božića, niti jedna ne može nadmašiti kultni klasik Charlesa Dickensa, "Božićna priča".
Već prvo izdanje, 19. prosinca 1943. (s ilustracijama Johna Leecha) doživjelo je velik uspjeh te je, samo u prvom vikendu, prodano preko 6000 primjeraka.
Tako da je gosp. Dickens, vjerojatno, uspio vratiti svoj dug budući da se, upravo iz tog razloga, upustio u pisanje ovog djela. ;)
Knjiga je doživjela mnoga izdanja, prevedena je na brojne svjetske jezike, a ima i preko 15ak ekranizacija.
Meni je to omiljeni božićni film koji uvijek mogu gledati, a i knjiga mi je posebno draga i zato jer je bila prva knjiga koju sam, negdje tamo u višim razredima osnovne škole, pročitala na engleskom jeziku.
Što se tiče radnje, imamo škrtog, starog bankara i mizantropa, Scrooga koji uopće na mari za blagdane, za svog siromašnog nećaka i uopće, živi povučeno, misleći samo na svoj novac koji ne dijeli ni sa kim. Na večer uoči Božića dolazi mu duh pokojnog partnera Marleya i najavljuje da će ga tijekom noći posjetiti tri duha: prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.. I dok u pratnji duhova, Scrooge "zaviruje" u sve te faze svoga života, posebice u budućnost u kojoj vidi kako se ljudi vesele njegovoj smrti, Scrooge se budi kao drugi, bolji, čovjek.
Tako da ovo djelo ima jaku, uvijek važeću poruku, napisanu na originalan način, a nad kojom se možemo svi (barem malo) zamisliti i vjerujem da će "Božićna priča" zauvijek ostati najpoznatiji, božićni klasik.


Primjedbe