"Čuvari knjižnice", Glen Cooper

"Čuvari knjižnice"; ("Biblioteka mrtvih"; "Knjiga mrtvih duša"), Glen Cooper, Znanje; osvrt by  Morana M.
...
Iako je „Čuvari knjižnice“ treća knjiga iz serije o Willu Piperu, američkog liječnika, arheologa i pisca, Glenna Coopera, bez problema se može čitati i zasebno, kao i prve dvije („Biblioteka mrtvih“ i „Knjiga mrtvih duša“).  U svakoj se knjizi spominju događaji iz prethodnih knjiga, ukoliko su bitni za radnju tako da, za kojim god naslovom da posegnete, interesantna priča i užitak čitanja neće izostati.
Budući da smatram da je Cooper napisao izvrsnu trilogiju, moja vam je preporuka da knjige čitate po redu.
Knjige su, osim glavnim junakom, povezane i kronološki i , naravnom, samom temom, a to je drevna knjižnica iz Vectisa čije nam tajne, malo po malo, knjigu po knjigu, sve više izlaze na vidjelo.
Cooper izvrsno spaja povijesne podatke i moderne tehnologije pa, u trećoj knjizi, čak i neke artefakte iz budućnosti (barem prema njegovom viđenju budućnosti) jer se radnja „Čuvara knjižnice“ događa 2027.godine.
Ono što se meni posebno svidjelo je to kako je autor u svaku knjigu, izvrsno ukomponirao, velike povijesne ličnosti (npr. Shakesparea, Nostradamusa...) koji su, zahvaljujući povijesnim istraživanjima i Cooperovoj mašti, također, na ovaj ili onaj način, došli u doticaj s drevnom knjižnicom iz Vectisa.
U samoj izgradnji priče, u svakoj knjizi, a i u ukupnom „rezultatu“ osjeća se arheološko obrazovanje pisaca koji je temeljito obradio i izvrsno dočarao svaki pojedini sloj radnje; počev od davnog 8.st. kada je, u podzemnim odajama opatije na britanskom otoku Vectis knjižnica nastala, preko Londona u 14st, u periodu kada ( u drugom djelu) pratimo jednu od „zalutalih“ knjiga iz knjižnice, Pariza 16st. gdje na scenu stupa Nostradamus pa, na taj način, sve do budućnosti i završetka trilogije.
Sva ta vremenska razdoblja obiluju temeljitim opisima tadašnjeg (ili budućeg) načina života, aktualnih situacije, ljudi i običaja što je, zaista, arheološki „iskopano“ u brojnim istraživanjima te, majstorski, povezano u cjelinu.
Uz bok povijesnim događajima i ličnostima, Copper u priču upliće (i ne libi se kritizirati) noviju politiku velikih svjetskih sila (GB i USA) pa nam je čak i famozno Područje 51 (Area 51) predstavljeno u potpuno novom svjetlu. Genijalno!
I tako uz lov na serijskog ubojicu, opate iz 8.st, Sudnji dan koji nas čeka u budućnosti kroz sve tri knjige pratimo detektiva Willa Pipera koji, kao i svi pravi, akcijski junaci, juri u utrci s vremenom, izvlači se iz nezamislivih situacija, ima problema u privatnom životu, te, naposljetku i spašava svijet.
U prvoj knjizi Will je tek mladi detektiv dok je u trećoj već šezdesetogodišnjak koji uživa u pecanju.
                Nema u ovim knjigama neke velike mudrosti, imamo jako dobro zamišljene zaplete i dobru akciju. Čujem od mnogih koji su čitali da im je prva knjiga najbolja što je, i logično jer se u njoj po prvi put susrećemo s knjižnicom iz Vectisa, njezinom sadržajem kao i fantastično zamišljenim nastankom tih knjiga (neću reći više da ne spojlam, oni koji su čitali znaju na što tj. koga mislim) dok u sljedeća dva dijela već, otprilike,  znamo što nas čeka.
                Književni kritičari, s pravom, Glenna Coopera uspoređuju s Danom Brownom jer ove njegove knjige imaju vrlo sličnu priču i strukturu kao i Brownove uspješnice „Da Vincijev kod“ i druge. Tako da mogu sa sigurnošću reći da će se svima onima koji vole Browna ovaj serijal jako svidjeti.
Ja čak mislim da bi ove knjige, da su imale marketing kao Brownovi romani, polučile i veći uspjeh i sigurno bi bile odlični filmovi. Možda se nešto i ekranizira, nadam se hoće; bilo koja od ovih knjiga bila bi izvrstan film za provesti ugodnu večer ispod dekice i uz kokice.
Do tada ne preostaje nam drugo nego knjige u ruke (jer nepisano je pravilo da prvo treba čitati knjigu, a onda pogledati film), a dok vi sve tri knjige pročitate tko zna, možda nas holivudska ekipa i iznenadi.
Jer uz „Čuvare knjižnice“ ( kao i ostala dva naslova) trenuci opuštanja i dobre zabave su zagarantirani.



Primjedbe