"Putovanje desnom hemisferom", Zoran Žmirić NAJAVA




Najava romana "Putovanje desnom hemisferom", Z. Žmirić, HENA COM by Morana M.
...


Jao, što volim kad se mogu malo hvaliti svojim gradom (Rijekom, za one koji to još, možda ne znaju) i njegovim žiteljima! A ovih sam danas baš posebno ponosna na jednog svog, kreativnog sugrađana -Zorana Žmirića, kolumnista i književnika (između ostalog), kojemu je prije par dana objavljen novi roman “Putovanje desnom hemisferom” (izdavač Hena.com).
 Žmirić vam je jedan totalno super tip, u slučaju da još niste upoznati s njegovim likom i djelom (a kako nas ovdje ima sa svih strana, vjerujem da je nekim ovo prvi susret s njim). Vrlo je svestran, ali ću prvo navesti da je (naravno) pisac jer smo, ipak, književna grupa, a ovaj je post posvećen, prvenstveno, njegovom novom literarnom uratku. Ipak, ne mogu ne spomenuti da čovjek osim što piše i svira ( i to ne ono, sebi za gušt na kućnim tulumima, nego je svirao i u kultnim riječkim grupama “Laufer”, “Grad” itd.) zatim je i veliki filmofil (pokrenuo je svojevremeno prvi, hrvatski filmski portal) pa s njim rado prokomentiram pogledane filmove i dobijem poneku preporuku, hobi mu je fotografija, a i veliki je mačkoljubac.
No, da se vratim na ovaj književni dio i temu posta... Žmirić je, uz zbirke pripovjedaka i kolumni, objavio i nekoliko romana kao i, meni jako dragu knjigu “Riječke rock himne”. Od romana istaknuti ću “Blockbuster” (2009, VBZ) koji je proglašen knjigom godine 2009/2010 po izboru Hrvatskog književnog društva, a mnogi su ga proglasili najboljim antiratnim proznim djelom Balkana. Znam da su ga i kod nas u grupi mnogi čitali i hvalili. Tu je još i “Snoputnik”, putpisni roman čiji glavni junak, mladić na umoru, odlazi u Indiju kako bi pronašao bivšu djevojku, a tamo se susreće sa zanimljivim ljudima i indijskom kulturom i mitologijom.

Kada pročitam roman, znati ću vam puno više reći o svim ovim putovanjima i težnjama i čežnjama, ;) ali poznavajući Žmirićev način izražavanja tj. stil pisanja koji je vrlo zabavan (kažu negdje “razigran”) i često obiluje (inteligentnim) humorom i ironijom, a to jaaaako volim, uopće ne sumnjam da će ovo biti roman koji ćemo s guštom čitati i koji će zauzeti važno mjesto na hrvatskoj literarnoj sceni (a nadamo se i šire).

Primjedbe