"Krvava žetva", S. J. Bolton

"Krvava žetva", S. J. Bolton; Znanje
"Krvava žetva" ima baš sve ono što očekujemo od odličnog trilera!
Zanimljivu, okrutnu priču koja našu pažnju zaokuplja već od samog početka, protkanu dnevnim legendama i sa malom dozom nadnaravnog; životne likove sa kojima se lako poistovjetiti, a sve to izvrsno je smješteno u, divlje, izolirano područje Šetlandskog otočja na sjevernoj obali Škotske.
Surova klima, sivo nebo i uzburkalo more prepuno oštrih stijena savršene su kulise za ovu priču o ritualnim ubojstvima i tajnama koje se skrivaju stotinama godina.
Pedijatrica Tora, naša glavna junakinja, koja se sa svojim suprugom Duncanom doselila na Šetlandsko otočje, već na samom početku, doslovno, iskopa tragove mračne tajne kada jednog kišovitog dana u zemlji oko svoje kuće, kopajući jamu za uginulog konja, naiđe na ženski leš obilježen runama i izvađenog srca.
Usprkos protivljenju svih oko sebe, Tora počinje istraživati vikinške rune, stare gradske zapise i arhive te malo po malo otkriva postojanje tajnog društva, "izabranih" pojedinaca čiji korijeni sežu daleko u prošlost. U otkrivanju istine Tori pomaže i njezino poznavanje medicine tako da je autorica u romanu izvrsno ispreplela forenziku sa drevnim, škotskim legendama.
Kako napreduje sa svojom istragom sve više shvaća da smije nikome vjerovati pa čak niti svojim najbližima, ali, ni to je ne obeshrabruje na putu otkrivanja što se to događa na ovom surovom, udaljenom mjestu, a što, izgleda cijela zajednica taji već stotinama godina.
Što je Tora bliže istini, to napetost sve više raste, a ona se sve teže izvlači iz smrtnih opasnosti koje joj prijete i od žitelja zajednice i od surovog krajolika u kojem se nalazi.
Tijekom radnje nailazimo na nekoliko, zaista, neočekivanih obrata što još više pridonosi dinamici i napetosti priče, a opisi npr. jahanja Tore i njezine prijateljice kroz kišnu noć po jedva vidljivom terenu kako bi se spasile od svojih progonitelja izvrsni su detalji zbog kojih se čitatelj teško odvaja od teksta i nastoji čim prije otkriti daljnje događaje.
U romanu imamo odličnu priču o istrazi ritualnih ubojstava u koju su tako vješto utkane, temeljito istražene, škotske legende i naznake nadnaravnog; tu je još i spoj sa modernom medicinom i forenzikom, odlična atmosfera i prirodno okruženje koji prate radnju. Zbog svega toga teško je za povjerovati da je ovo autoričin prvijenac koji je, zasluženo, 2008.god. bio proglašen najboljim, novim ostvarenjem na britanskom Amazonu.
Nakon ovako odličnog početka spisateljske karijere, veselim se sljedećim romanima ove autorice, a čitateljima koji vole trilere sa daškom povijesnog i forenzike, svakako preporučujem čitanje "Krvave žetve".

Morana Mazor



Primjedbe